Elämä on... ainakin tapahtumarikasta jos ei muuta..

Päivitykset on jääneet syystä jos toisestakin tässä vähän taka-alalle.. Backstagella kuitenkin on sattunut ja tapahtunut mm. seuraavanlaista..

Keskiviikkoiltana 19.11. Nala (Ar´tfulfox´s Faithful Friend) oli tuupertunut ja jotenkin krampannut heti agilitytreenien jälkeen autolle mennessä.  Nalan omistaja otti välittömästi meihin yhteyttä ja yhdessä mietittiin että entäs nyt.. Nastan (Ar´tfulfox´s Hazzling Beauty)tapaus tuoreessa muistissa antoi pontta asian eteenpäin viemiseen..

Tässä Nalan omistajan kertomus tapahtuneesta:

Lähdettiin kävelemään kentältä pois, koira oli innoissaan ja käveli vierellä. Alkoi nostella etujalkoja, kun olisi kahlannut lumessa tai varonut kylmää lunta. Tämän jälkeen kävi istumaan ja meni maahan, josta ei enää päässytkään ylös vaan kaatui kyljelleen, koska jalat eivät pitäneet. Yritti kuitenkin kokoajan päästä eteenpäin, ja mun luokse, eli oli tolkuissaan.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Lähinnä etujalat kramppasivat, mutta myös takajalat olivat jäykistyneet. (Koko koira jäykistyi, ja hengitys "vaikeutui") Lähinnä liike etujalkojen osalta vaikutti siltä, kuin koira olisi laitettu veteen, mutta ei olisi osannut uida. (etujalat "sojottivat" lähinnä sivuille)  Nalan kramppaaminen ei ollut vapinaa, lähinnä tuntu, että lihakset pettivät eikä koira pysynyt pystyssä.

 Kannoin koiran sitten autolle ja oli sylissäni täysin jäykistynyt ja liikkumaton. Hetken pysyi sitten seisaallaan täysin "kankeana" paikallaan. (nojasi penkkiin) Kunnes jälleen maassa ollessaan yritti haroa eteenpäin hallitsemattomasti (ei voinut kontrolloida tassujaan, eikä suuntaa johon liikkui) Yritti tulla luokse, kun menin avaamaan takakonttia. Nostin koiran autoon kyljelleen, jolloin vielä etutassu jäykistyi kuonon seudulle, kunnes rentoutui ja koira rauhoittui. Päätään pystyi liikuttamaan sinne suuntaan, missä itse liikuin. 

Tutkimukset tapahtuneen jälkeen:

Nala sai Pieksämäen Pieneläinklinikalta lähetteen Lahteen sydämen rytmihäiriöiden vuoksi, missä todettiin seuraavaa:    

25.11.08  Pieneläinsairauksien Erikoiseläinlääkäri Seppo Lamberg, Lahti

- Ultraäänitutkimuksessa sydämen koko ja supistuvuus ovat normaaleja, dilatiivista kardiomyopatiaa ei todeta. Seinämäpaksuudet ovat normaalit ja sivuääntä ei kuulla, synnynnäiseen sydänsairauteen viittaavaa ei todeta.

- EKG tutkimuksessa todetaan ajoittainen sydämen lyöntitiheyden nousu ja lievä johtumishäiriö, haarakatkos (tämä oli siis se asia, kun yksi seinämä supistuu epätasaisesti). Muutokset eivät tässä vaiheessa edellytä lääkehoitoa. Mahdollisia aiheuttajia havaituille löydöksille ja oireille ovat sydänlihaksen tulehdus tai aivoperäinen oire. Epileptinen ns. pikkukohtaus on kuvauksen perusteella mahdollinen. Valkosolujen nousun takia kyseeseen voisi tulla myös immunologinen aivomuutos, granulomatoosi meninkoenkefaliitti.

- Yskän takia(Nalalla siis kennelyskä) annetaan antibioottilääkitys hengitystietulehdukseen ja rasitusta rajoitetaan usean viikon ajan. Jos kohtausoire uusii, voidaan tehdä jatkotutkimuksia neurologisiin sairauksiin erikoistuneessa Aisti klinikassa Helsingissä. EKG kontrollin voi tehdä 2-4vk kuluttua.

Tutkimusmatka jatkui tästä Eläinsairaala Aistiin jossa koiralle suoritettiin kaikki neurologiset tutkimukset joissa ei todettu mitään normaalista poikkeavaa.

5.12.08 ELL, Diplomate ECVN Cizinauskas Sigitas

Kliiniset tiedot: yleinen kliininen tutkimus: normaali, ortopedinen tutkimus: normaali, neurologinen tutkimus: normaali kävely, normaalit reaktiot ja refleksit.

Jatkotutkimukset: EEG: normaali aivosähkökäyrä, magneettikuvaus: normaalit symmetriset aivot, ei rakenteellisia poikkeavuuksia, ei korostumista varjoaineella, verikokeet: T4, TSH ja kolesteroli tulossa. Koska koiralla on ollut tähän mennessä vain yksi kohtaus, olisi parasta tarkkailla koiraa ja odottaa ja katsoa tuleeko lisää kohtauksia. Mikäli toinen kohtaus tulee, on selvää, että kohtaukset ovat toistuvia ja että Nalan diagnoosi on idiopaattinen epilepsia. Silloin tulisi harkita epilepsialääkehoitoa (Barbivet 30 mg yksi tabletti kahdesti päivässä jatkuvasti) Mikäli kohtauksia ei tulevaisuudessa havaita niin jatkotutkimukset tai hoidot eivät ole tarpeen.

 Odottelemme vielä Aistissa otettujen verikokeiden tuloksia.  Nala on nyt kuukauden "sairauslomalla" epäillyn sydänlihastulehduksen vuoksi.

Tämä yllättävä tapahtuma sai aikaan sen, että oli mietittävä Lilyn (Pyrytuulen Lounatuuli)pentusuunnitelmat uusiksi.  Esiin tulleista epävarmoista terveydellisistä seikoista katsoimme parhaaksi että Kingi (Ar´tfulfox´s  Future King) saa vielä odottaa isäksituloaan :/ ! Lilyn pentusuunnitelmia ei kuitenkaan olla haudattu mihinkään ja tänään olemmekin saanet vahvistuksen  tulevasta Ar´tfulfox´s J-pentueen isästä. Kotisivumme päivitetään mahdollisimman pian.. :) Lilyn juoksut ovat jo mukavasti tuloillaan..                         

Että sellaasta…

Jatketaan nyt sitten terveys asioilla kun on kerran aloitettu.. ;)  Ja hyvillä sellaisilla. H-pentueen Hanky-Panky ja Heart´n Soul ovat nyt sitten käyneet virallisissa tutkimuksissa . Silmät on peilattu terveiksi ja lonkat ja kyynärät lähtivät terveinä kennelliittoa kohti ! Hieno juttu !! Nyt vaan odotellaan…  Sisaruksille vaan vinkiksi että perästä saa tulla… ;)

Samalla reissulla uusinta peilissä kävi Chili (Golden Gia) jonka kohdalla todettiin että tilanne silmässä on pysynyt muuttumattomana ja ell suosittelikin asian viemistä SKL:n silmäpaneeliin ensi vuoden alusta.  Peukutetaan että SKL:n paneeli ottaa Chilin asian käsittelyynsä. Tulevana viikonloppuna olisi tarkoitus suunnata nokka kohti Helsinkiä Voittaja näyttelyyn. Ollaanpahan taas sitten sitä kokemusta rikkaampia.. jos ei muuta ;) !

2133717.jpg

Yllä Churi (I´m so Unique) parhaan kamunsa Vernerin kanssa :) !

Stay tuned !